F.I.C.B. 2018 Меѓународен конгрес на светски вински братства
Скопје и Тиквешки регион

31 мај - 04 јуни 2018

Конзулатот на вински витези на Македонија има навистина посебна улога да биде домаќин на Меѓународниот конгрес на светските вински братства (F.I.C.B.) 2018 во Република Македонија, со фокус ставен на скопскиот и тиквешкиот регион, препознатливи по изобилството од гроздови насади и вино.

Овој престижен настан ќе се одржува помеѓу 31 мај и 03 јуни, со можност за продолжена посета во Охрид помеѓу 4-6 јуни.

Церемонијата за отварањето на Kонгресот 2018 како и свечената вечера ќе се одржат во Скопје во хотел Mериот а завршната цермонија, со гала вечера и пригодна забава за крај на овој свечен настан, ќе се одржат во винаријата Шато Камник вечерта на 03 јуни.

Со вистинска радост ги очекуваме гостите, љубителите на вино и делегатите од винските братства ширум светот на кои сакаме да им овозможиме во оваа прилика одблиску да ги доживеат некои од најдобрите македонски винарии и сончеви виногорја.

F.I.C.B. 2018 Меѓународен конгрес на светски вински братства
Скопје и Тиквешки регион

31 мај - 04 јуни 2018

Г-дин Илија МАЛИНКОВСКИ
Европско винско витештво
Македонски вински конзулат
EQUES Ornatus - Прв прокозул
Г-дин Димитар БОЗАЏИЕВ
F.I.C.B. 2018 Претседател на Конгресот
Европско винско витештво
Македонски вински конзулат
EQUES Ornatus - Втор проконзул

Зборувајќи во името на Конзулатот на вински витези во Македонија и на неговото членство, во пресрет на претстојниот Меѓународен конгрес на светските вински братства (F.I.C.B.) 2018, чест ни е што имаме можност да ви посакаме добредојде токму во Македонија. За овој посебен настан подготвуваме посета на Скопскиот и Тиквешкиот регион како најистакнати македонски вински региони, како и можност за посета на живописниот Охрид, како вековна лулка на културата и традицијата сместена на бреговите на Охридското езеро.

Подготовките и планирањето на овој настан се во тек повеќе од една година со цел да се обезбедат најдобрите локации и најуникатните активност кои за учесниците на Конгресот (F.I.C.B.) 2018 ќе ја направат посетата на Р. Макеоднија едно прекрасно искуство вредно за паметење.

Македонија Травел е локален координарот за овој настан и ќе ја обезбди поддршката која може да им биде потребна на делегатите при процесот на регистрација или при планирањето на нивното патување.
Ве очекуваме во 2018 !

Меѓународен конгрес на светски вински братства (F.I.C.B.) 2018
Скопје и Тиквешки регион

31 мај - 04 јуни 2018

Ден 1
Собирање
31/03/2018
14:00 - 17:00
Регистрација во хотел Мериот или хотел Ибис, Скопје
18:00 -1 9:00
Прием за добредојде од страна на OEVE Македонија и претставници на Град Скопје
19:00 - 22:00
Церемонија за отварање и свечена вечера во хотел Мериот Скопје
Ден 2
Вовед во Скопје и Македонија
01/06/2018
08:30 - 09:00
Собирање на учесниците и прошетка до Македонскиот национален театар - МНТ (свечена одора)
9:00 - 10:30
Академска сесија во МНТ (свечена одора)
10:45 - 12:30
Градска процесија со оркестар и миса во црквата Св. Богородица (свечена одора)
12:30 - 14:00
Ручек во ресторан Стара куќа со дегустација на вина од винарницата Сковин
14:15 - 16:30
Посета на старата скопската чаршија и Музејот на македонската борба
16:30 - 18:30
Враќање во хотел – Слободно време
18:30
Напуштање на хотелот
19:00 - 21:30
Вечера во ресторан Воденица со дегустација на вина од винарницата Бовин
22:00
Враќање во хотел
Ден 3
Македонска винска традиција и саем на светски вина во Македонија
02/06/2018
8:00
Напуштање на хотелот
09:00 - 09:45
Посета на винарницата Шато Сопот и куса винска дегустација
09:45 - 10:30
Патување во тиквешкиот вински регион
10:30 – 12:00
Посета на тиквешкиот вински регион и винарницата Лепово, винска дегустација
12.00 – 15:00
Посета и пикник-ручек во винарница Тиквеш, скара на отворено со македонски традиционално печено на оган и скара, настап со македонски фолклор и музика
15:00 – 16:30
Враќање во Скопје
16:30 - 18:30
Слободно време
18:30
Тргнување за Македонско село
19:00-22:00
Вина од светот - презентација проследена со вечера во Македонско село, мени за вечера и презентација на традиционална македонска кујна од страна на Адријана Алачки
22:30
Враќање во хотел
Ден 4
Уште нешто од Македонија и гала затварање
03/06/2018
8:15
Напуштање на хотелот
9:45 – 10:45
Посета на винарница Вила Марија (Гама винарница) со винска дегустација (винарница основана од Крал Александар Караџорџевиќ)
11:00 – 12:00
Посета на археолошки локалитет Стоби
12:15 – 14:45
Посета на винарница Стоби, ручек и голема дегустација
14:45 - 16:15
Враќање во Скопје
16:15 - 18:30
Слободно време
18:30
Заминување кон винарница Шато Камник
19:00 – 22:30
Посета на лозјата Камник, устоличување, гала вечера проследена со забава

F.I.C.B. 2018 Меѓународен конгрес на светски вински братства
Продолжување во Охрид и околниот регион

04 јуни - 06 јуни 2018

Ден 1
04/06/2018
8:40
Патување до манастирот Св. Јован Бигорски (1ч. 50 мин.)
10:30 – 11:45
Посета и тура со водич низ манастиорт Св. Јован Бигорски
12:00 – 13:30
Ручек во ресторан Мијачка куќа, вина од винарница Попов
13:40 – 15:00
Патување за Охрид (1ч. 20 мин.)
15:00
Пријавување во хотел во Охрид (Хотел Инекс Горица или Парк лејксајд, зависно од бројот на учесници)
15:30 – 18:30
Посета на стариот дел од Охрид со водич
18:30 - 19:00
Пешачење од хотелот или трансфер со автобус
19:30 – 22:00
Вечера во Парк лејксајд хотел и ресторан со специјалитети од дивеч и водена дегустација од винарница Лепово
22:00
Враќање во хотел
Ден 2
05/06/2018
8:30 – 8:45
Прошетка до градското пристаниште
9:00 – 11:00
Патување со брод по Охридското езеро
11:00 – 12:00
Посета на манастирот Св. Наум и околината
12:00 – 14:30
Ручек во ресторан Острово (на изворите) со традиционално мени со риба, избор на најдобрите македонски бели вина
14:30 – 16:00
Враќање во Охрид со брод
16:00 – 18:00
Слободно време за индивидуална прошетка низ градот и шопинг
18:00 – 19:00
Посета на црквата Св. Софија со водич
19:00 – 21:30
Вечера во ресторан Св. Софија со мастер класа со македонски Вранец вина
Day 3
06/06/2018
10:00
Трансфер до ародромот во Охрид или Скопје
Трансфер до аеродромот во Скопје или Солун со можност за дополнителна програма (опција по барање)

Хотел Мариот 5*
Плоштад Македонија – Скопје

Конгрес (4 вечери) – F.I.C.B. членови во евра
Двокреветна соба € 1,400 по лице
Еднокреветна соба  € 1,780 по лице
Трокреветна соба € 1,300 по лице
Четворокреветна соба € 1,250 по лице
Доплата за учесници кои не се членови на винско братство € 100 по лице

Хотел Ибис 4*
ул. Орце Николов 55 – Скопје

Конгрес (4 вечери) – F.I.C.B. членови во евра
Двокреветна соба € 1,210 по лице
Еднокреветна соба € 1,400 по лице
Трокреветна и четворокреветна соба не се достапни во овој хотел
Доплата за учесници кои не се членови на винско братство € 100 по лице

Продолжување (2 нокевања) – F.I.C.B. Членови и останати

Двокреветна соба € 550 по лице
Еднокреветна соба € 620 по лице