F.I.C.B. – Меѓународен конгрес на вински братства 2018

F.I.C.B. – Меѓународен Конгрес на Вински братства 2018, Скопско и Тиквешко виногорие
31 мај – 04 Јуни 2018

 

Четврток 31 Мај 2018 (Ден 1 Собир)

 • 14:00 – 17:00  Регистрација во Хотел Marriott Скопје или Ibis City Centre Скопје
 • 18:00 – 19:00  Прием за добредојде организиран од страна на ЕВР Македонија и властите на град Скопје
 • 19:00 – 22:00  Свечено отворање и вечера во Хотел Marriott Скопје

Петок 01 Јуни 2018 (Ден 2 Вовед во Скопје и Македонија)

 • 08:30 – 09:00  Собир на учесниците и прошетка до Македонскиот народен театар  (МНТ) (свечена одора)
 • 09:00 – 10:30  Академска сесија во МНТ – Македонски народен театар (свечена одора)
 • 10:45 – 12:30  Прошетка низ градот и миса во црквата Св. Богородица (свечена одора)
 • 12:30 – 14:00  Ручек во ресторан Стара Куќа со дегустација на вина од винарница Сковин
 • 14:15 – 16:30  Посета на стариот град и Музејот на македонската борба
 • Враќање во хотел –  Одмор/Слободно време
 • 18:30                Напуштање на хотелот
 • 19:00 – 21:00  Вечера во ресторан Воденица со дегустација на вина од винарница Бовин
 • 21:30                Враќање во хотел

Сабота 02 Јуни 2018 (Ден 3 Македонската винска традиција и светските вина во Македонија)

 • 08:00                 Напуштање на хотелот
 • 09:00 – 09:45  Утринска винска пауза во винарија Шато Сопот (куса посета на винаријата со дегустација на вино)
 • 09:45 – 10:30  Патување до винскиот регион Тиквеш
 • 10:30 – 12:00  Посета на винскиот регион Тиквеш, пределите и винарница Лепово; дегустација на вино во винарница Лепово
 • 12:00 – 15:00  Посета и пикник ручек во винарница Тиквеш, пикник ручек под шатори со традиционално македонско печење на отворен оган, македонска музика и фолклорна изведба.
 • 15:00 – 16.30  Враќање во Скопје
 • Одмор/Слободно време
 • 18:30               Поаѓање кон Македонско село
 • 19:00-22:00  Презентација на вина од светот проследена со вечера во Македонско село, вечера мени и презентација на традиционалната македонска етно-храна од страна на кујнската ТВ ѕвезда Адриана Алачки, вино од винарница Брзанов
 • 22:30                Враќање во хотел

Недела 03 Јуни 2018 (Ден 4 Повеќе за Македонија и Гала затворање)

 • 08:15                Напуштање на хотелот
 • 09:45 – 10:45  Посета на Вила Марија краската визба со дегустација на вино (винарница на кралот Александар Караѓорѓевиќ)
 • 11:00 – 12:00  Посета на археолошкиот локалитет Стоби
 • 12:15 – 14:45  Посета на винарница Стоби, ручек и винска дегустација
 • 14:45 – 16:15  Враќање во Скопје
 • Одмор/Слободно време
 • 18:30                Поаѓање кон Шато винарија Камник
 • 19:00 – 22:30 Посета на Камник лозјата, устоличување, гала-вечера и проштална забава

ФИЦБ – Меѓународен Конгрес на Вински братства 2018, Охридско Езеро, Македонија
04 Јуни – 06 Јуни 2018

 Понеделник 04 Јуни 2018

 • 8:40                  Патување за манастир Св. Јован Бигорски (1 ч. и 50 мин.)
 • 10:30 – 11:45  Посета на манастирот Св. Јован Бигорски со водич
 • 12:00 – 13.30 Ручек во ресторан Мијачка куќа, вина од винарница Попов
 • 13:40 – 15:00 Патување за Охрид (1ч. и 20 мин.)
 • 15:00                Пријавување во хотел Инекс Горица или во хотел Парк лејксајд (зависно од бројот на учесници)
 • 15:30 – 18:30 Прошетка низ стариот дел на Охрид со водич
 • 18:30 – 19:00  Враќање во хотел, пешачење или трансфер со автобус
 • 19:30 – 22:00   Вечера во Парк лејксајд хотел и ресторан со специјалитети од дивеч и водена дегустација на вина од винарница Лепово
 • 22:00   Враќање во хотел

Вторник 05 Јуни 2018

 • 08:30 – 08:45  Прошетка до охридското пристаниште
 • 09:00 – 11:00   Крстарење со брод по Охридското езеро до манастирот Св. Наум
 • 11:00 – 12:00   Посета на манастирот Св. Наум
 • 12:00 – 14:30   Ручек во ресторан Острово (на изворите на Охридското езеро), со традиционално рибно мени и избор од најдобрите македонски бели вина
 • 14:30 – 16:00   Крстарење назад до Охрид
 • 16:00 – 18:00   Слободно време за индивидуална прошетка и шопинг
 • 18:00 – 19:00   Посета на црквата Св. Софија со водич
 • 19:00 – 21:30   Вечера во ресторан Св. Софија со Македонски Вранец Master Class


Среда 06 Јуни 2018

 • Трансфер до аеродромот во Скопје или Солун, со можност за индивидуално прилагодена програма (предмет на дополнителни трошоци)