Витештвото е основано во согласност со Австрискиот акт за здруженија и е регистирирано како правно лице. Ова е правната основа на витештвото.

Следните факти го возвишуваат Витештвото поблиску до историскиот поредок:

 1. Култно-мистичен центар
  Центарот на Витештвото е базиран врз основа на симболот на нашата вера; мотото е: “IN HONOREM DEI et IN HONOREM VINI”; Витештвото на лозата следи цитати од Библијата кои се однесуваат на виното.
 2. Христијанскиот и филозофоско-етичкиот систем на вредности кој се манифестира во историско докажани структури (Римската империја).
 3. Усовршување на идеалите, христијанството, хуманитарноста, социјалните и културните како и научните и општесетвените вредности и работата; благородниот менталитет и негувањето на благородното витешко пријателство.
 4. Елитистичкиот принцип во изборот на конфедеративците – елитистичка конфедеративна форма на витешката елита.
 5. Витешкиот устав
  – Аристократско благородништво: БЛАГОРОДНИШТВО (Аристократска демократија)
  – Континуирани претставништва на Сенатот: КОНТИНУИТЕТ (Аристократија на сенатот)
  – Колегијален Конзул: КОЛЕГИЈАЛНОСТ (Извршен Конзулар)
  – Еднаквост на Конфедеративците: ЕДНАКВОСТ (Демократија базирана на еднаквост).

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *